Isla Canela Nordic 

Besöksadress: Sjögärdevägen 60, Frillesås

Postadress: Sandladevägen 12, 439 62 Frillesås

Organisationsnr.: 559036-0680

martina.andreasson@acomms.se

karin.strandbjork@acomms.se

  • White Facebook Icon

Följ oss på Facebook

DESTINATION ISLA CANELA

Sydvästra Spanien, Costa de la Luz

Där den vilda Atlanten möten floden Guadianas fridfulla mynning, ligger Andalusiens dolda pärla, Isla Canela. Denna vackra ö med sin 7 km långa sandstrand, genuina spanska byar, marinan och 18-hålsgolfbanan som du förmodligen aldrig kommer att tröttna på måste vara av en av spanjorernas bäst bevarade semesterhemligheter.
Vi kallar platsen Spanska Algarve.

Om du är ute efter en trygg svenskkoloni med pytt i panna, föreningar och skandinavisk tandläkare – då skall du söka dig till andra platser på den Iberiska halvön. På Isla Canela är det Spanien ’All In’ som gäller. Utländska besökare springer på varandra antingen på golfbanan eller på stranden, annars är det spanska som gäller för att komma i kontakt med lokalbefolkningen. Isla Canela på spanska Algarve-kusten gör att man upplever Spanien med alla sina sinnen och en livslång kärlek till ön blir ett faktum.

Som en golfande trebarnsfamilj har vi upplevt just detta fenomen. Fantastiska golfförhållanden året runt på en ö med eget mikroklimat som bjuder på varma vintrar och behagliga somrar, lång strand där man aldrig behöver trängas. Vit Andalusisk stad med mysiga gränder, torg och tapasbarer som utlovar nya smakupplevelser vid varje besök. Kärleken till ön gjorde att vi föll för Isla Canela och Ayamonte och vi återvänder hit så fort skolloven tillåter. Hör gärna av dig om du vill veta vad vi pratar om – vi delar gärna med oss!

Andalusien i södra Spanien - Huelva provinsen. Området tillhör kommunen Ayamonte och ligger längst ut i västra Costa de la Luz (Ljusets kust) alldeles på gränsen till Portugal. Isla Canela ligger endast 5 mil från den internationella flygplatsen i Faro (Portugal) och 14 mil från Sevilla samt  5 mil från den spanska staden Huelva. För att komma till Isla Canela bokar man antingen taxi / shuttle, eller ordnar med hyrbil. Isla Canela består av
1 700 hektar mark och en 7 kilometer lång strand med guldgul sand som ligger inom de naturliga strandängarna vid floden Guadianas mynning.

Semesterorten Isla Canela har vuxit på ett hållbart sätt sedan 20 år tillbaka och har i dagsläget över 4 000 bostäder, ett köpcentrum, småbåtshamn, fem hotell i direkt anslutning till stranden samt ett hotell vid golfbanan, Ön har endast 300 åretruntboende.

Staden Ayamonte: Stadens namn kommer från den grekiska termen ”Anapote”, som betyder ”på floden” och har sina anor sedan bronsåldern. Det är en vacker, vit, andalusisk stad med smala gränder och torg, mysiga tapasrestauranger, trevliga butiker och marina. Från Isla Canela går det bussar enligt tidtabell (tillgänglig via golfhotellets reception) och även taxi finns att boka. Det finns även en 6 km lång och säker cykelväg från Isla Canela ön till Ayamonte, med cykelparkering vid marinan.

Restauranger och mat: Ayamonte bjuder på flera trevliga restauranger och tapasbarer, de flesta med uteservering. Regionens traditionella tapasrätter i oändliga smaker och variationer blandas med de typiska spanska risrätter, serrano-skinkor och kalla grönsaksoppor som andalusisk gazpacho och salmorejo. Våga testa den lokala maten – du kommer inte att ångra dig. Ett brett utbud av spanska viner, öl och brandy utlovas. Bli inte förvånad om restaurangen erbjuder en särskild Gin & Tonic meny. La Puerta Ancha en av Ayamontes bästa restauranger – definitivt värd att besöka.

Floden Guadiana är en av de största floderna på Iberiska halvön. Namnet kommer från araberna som kallade den wadi-anas. Man räknar med att dess floddal är cirka 70 000 km2 och den totala längden är nästan 82 mil. Huvuddelen av flodens sträckning går på spansk mark, och en del på grannlandet Portugal. Guadianas mynning är hem för en mängd olika fågelarter som kommer hit för att äta, vila och häcka. Skedstorkar, flamingos, tärnor, skarvar, måsar, beckasiner, fiskgjusar och många andra fågelarter kan observeras.

 

Naturområden: Nordöst på Isla Canela ligger saltbassängerna Salinas del Duque och de strandängar som omger dem. Ett unikt och omisskännligt landskap. Detta vackra naturområde består av en labyrint av vattenstråk, flodarmar, mynningar, kanaler och sankt lågland, något som gör det till ett obligatoriskt stopp för alla naturälskare. Du kan besöka området till fots, med cykel, ridande på häst eller i en liten båt och njuta av ett unikt skådespel.

Stränder och bad:
Isla Canela har en ca 7 km lång strand, med vitkornig eller ljusbrun sand och stranden är mycket långgrund. Delar av stranden kantas av sanddyner. Den varierande havsnivån som skapas av tidvattnet bjuder på vackra naturupplevelser och strandliv. Kite, fiske, picknick eller bara bad?

 

Golf och övrig sport:
Golfbanan Isla Canela ligger ca 3 km från stranden och har 18 hål. Inom kort bilavstånd finns ytterligare 20-talet golfbanor både i Spanien och Portugal. På stranden i Isla Canela erbjuds ett flertal vattensporter, t ex windsurfing, kajakpaddling, kite-surfing och jetski. Den vackra naturen och byarna i närområdet lockar till varierande cykelutflykter. Flera lägenhetsområden har tillgång till paddel- och tennisbanor.